søndag 3. juni 2007

Folkeprotest i Ram (13.05.06)

Rundt 1000 mennesker samlet seg i Ram (utkanten av Jerusalem) for å demonstrere mot muren som kveler byen. Demonstrasjonen ble raskt slått ned av tåregass.

I al-Ram (i utkanten av Jerusalem) bygges muren bokstavelig talt rundt byen på alle kanter. Byen er også omringet av to checkpointer og tre jødiske bosettinger. For ett år siden, før muren ble bygget, var Ram en driftig og oppegående by. Nå preges den av nedleggelse, arbeidsledighet og fraflytting.

Demonstrasjonen den 13. mai var en stor begivenhet. Det føltes som om hele byen samlet seg i protest. Demonstrasjonen begynte ved markedet i Ram og gikk mot 'Dahiet Chackpoint', noen hundre meter fra sentrum av byen. I folkemengden var kvinner og menn, gamle og unge. Skolekorpset i Ram var til stedet og spilte. Flere Palestinske parlamentarikere var til stede. En busslast av Israelske fredsaktivister fra Jerusalem og Tel Aviv kom også for å støtte demonstrasjonen. På andre siden av muren var det også samlet seg en stor gruppe Israelske fredsaktivister.

I fronten gikk byens imamer, lokale politikere og nasjonale politikere og Israelske fredsaktivister hånd i hånd. Et stort antall Israelske soldater stod og ventet femti meter nedenfor checkpointen, med hester, militærjeeper og hummere. Da demonstrantene nærmet seg soldatene, skjøt de mengder med tåregass rett inn i folkemengden. I panikk løp mange tilbake mot sentrum av Ram. Folk forsøkte å unngå tåregassen, men det var uunngåelig for de aller fleste. Noen Palestinere begynte å kaste stein mot soldatene.

Etter hvert kom flere av demonstrantene tilbake. Da brukte soldatene hester for å presse dem tilbake og splitte folkemengden på nytt. Noen søkte ly ved bensinstasjonen like ved. Her kastet soldatene fem "sjokkbomber" inn i folkemengden. Etterpå ble flere tilfeldige Palestinske gutter arrestert, beskyldt for å ha kastet stein.
De oppmøtte fikk ikke tid til de planlagte appellene på grunn av den tidlige nedslåingen av demonstrasjonen. Men etter demonstrasjonen ble de Israelske demonstrantene invitert til kommunehuset i Ram. Lokale politikere og representanter fra fredsorganisasjonen "Gush Shalom" holdt da appeller. De lokale politikerne i Ram takket for innsatsen og samarbeidet fra de Israelske demonstrantene. "We dont want no wall", var slagordene, og de oppmøtte var enige om at muren må rives for at en skal kunne se en fredelig fremtid.